בכל שיפוץ עולה שאלה אחת, מרכזית ומהותית, המשפיעה על כל רובד בפרויקט ובתהליך - כמה ומה מתוך הקיים אנו בוחרים להשאיר ולשמר? כאשר אנו עומדים בפני פרויקט של שיפוץ, אנו למעשה מסמנים את כל הקירות, האלמנטים הבנויים, חומרי הגמר והרהיטים הקיימים בסימן שאלה, וצריכים להחליט איפה אנחנו על הסקאלה שבין הריסה "קומלפט" של כל חללי הפנים לבין שינויים נקודתיים ומינימליים. במקרים רבים נחליט לשמר חלק מהאלמנטים הקיימים ולשפץ, לשדרג, להחליף ולשנות אלמנטים אחרים סביבם. ואז עולה שאלה חדשה - איך משלבים בין הדברים?
עופרי פז | סטאנל הום
בדירה הזו בהרצליה, בה מתגוררים זוג הורים ושתי בנותיהם הבוגרות, הבינה מעצבת פנים אופיר אסולין את הפוטנציאל והערך הגלומים במה שקיים - "כבר בפגישה הראשונה הבנתי שיש הרבה מה לשמר בבית. זו משפחה עם נגיעה אמנותית, שאוהבת לטייל בעולם ולאסוף פריטים מיוחדים. מכאן כמעט אוטומטית קבענו את הקונספט 'בין ישן לחדש'." בהתאם היא השאירה אלמנטים מיוחדים כמו הקורות בתקרה והריצוף במטבח, יצרה מקום ראוי לאוספים של בני המשפחה ובחרה אלמנטים שמתחברים לאופי המשפחה ולפריטים קיימים ובמקביל יוצרים שפה עיצובית עדכנית וחדשה.
שימור הקיים
הדוגמה הבולטת ביותר לשימור של אלמנט קיים בבית הוא הריצוף במטבח, אותו בני המשפחה הביאו במיוחד מטיול בחו"ל. הסגנון האותנטי והחם שלו התאים לסגנון שראתה אופיר בעיני רוחה. לכן החליטה להשאיר אותו כפי שהוא וסביבו לחפות מחדש את הרצפה בפרקט עץ טבעי. המטבח עצמו שופץ במלואו, כולל הריסת קירות ליצירת חלל פתוח ומרווח יותר, אך הריצוף היווה מעין עוגן שסביבו תוכנן המטבח החדש.
עדכון הקיים
לעומת הריצוף, שהיה מושלם כפי שהוא, אלמנטים אחרים בבית דרשו עדכון כדי להתאים לסגנון המעודכן ולפלטת הצבעים שגיבשה המעצבת. תראו למשל את הקורות בסלון, שהיו קיימות לפני כן אך גוון העץ שלהן לא התאים לפרקט שנבחר. לכן הוחלט לצבוע אותן בהתזה וכך לשמור במקצת על הגוון המקורי בשילוב צבע בהיר ומרענן. התוצאה היא מראה מעט מחוספס, לא מוקפד או מלוקק מדי, שמשתלב נהדר עם הגוונים החמים של הסלון.
מה חדש?
מלבד הריצוף, היה צורך במטבח חדש לגמרי ובתכנון של פינת אוכל - "המטבח היה מיושן ומבחינת הנדסת האנוש הם היו צריכים להתכופף הרבה, לבשל ולאחסן בצורה לא נוחה ולא נכונה" מסבירה אופיר. כמו כן, למרות שמדובר במשפחה מארחת, פינת האוכל הקיימת התאימה לארבעה סועדים בלבד, ללא פתיחה או הרחבה של השולחן. כדי לענות על הצרכים הפונקציונאליים של בני המשפחה, תוכנן המטבח מחדש בדיוק לפי הצרכים שלהם "פתחנו מגירות בבית שלהם, בדקנו מה יש ומה חסר, והמטבח הותאם להם באופן מדויק". תוכנן אי חדש שהוסיף מקומות אחסון נדרשים ומקומות ישיבה יומיומיים, המאפשרים לאב הבית הבשלן אינטראקציה עם בני המשפחה. בנוסף הוגדרה פינת אוכל נעימה ושלווה שסביבה ויטרינות רחבות המכניסות את הצמחייה פנימה.
פריט חדש לאוספים קיימים
"למרות שבני המשפחה חובבי אמנות והיו להם הרבה חפצים דקורטיביים וספרים, לא היה מקום להציג או לאחסן אותם בצורה אסתטית ומסודרת" מספרת המעצבת. לכן היא עיצבה ספרייה שבוצעה על ידי נגר, המביאה את האופי והאוספים של בני הבית לידי ביטוי בחלל הציבורי ויחד עם זאת שומרת על מראה נעים, מסודר ומאורגן. היא שילבה עץ אלון מולבן עם זכוכית מסוג גלינה, ותכננה מדפים פתוחים וגם אחסון סגור כדי לייצר איזון בין מה שגלוי לבין מה שמוסתר. במרכז הספרייה השאירה מדף גדול שבו מניחה ומחליפה בעלת הבית תמונות שהיא עצמה יוצרת.
חומרים על זמניים
בעזרת חומרים טבעיים, יצרה אופיר מראה הרמוני ונעים והצליחה לשלב בין אלמנטים קיימים לבין כאלו חדשים ומתחדשים. היא שילבה גווני עץ, וילונות פשתן, שיש מאבן טבעית במטבח ופליז מלא, שניתן לראות למשל בגופי התאורה שיוצרו בעיצוב אישי. חדי העין שביניכם יבחינו בפליז גם במעקה מעודן בקדמת המדפים הפתוחים במטבח ובידיות של המקרר. במקרה הזה, המעצבת מסבירה כי "החומרים הטבעיים עונים על הטעם של בני המשפחה ומאפיינים אותם מאוד. הם אנשים אותנטיים ושורשיים שמחוברים לטיולים ולטבע".
הסגנונות נפגשים באמצע
כדי להצליח לחבר בין האלמנטים הקיימים לבין העיצוב החדש, צריך למצוא את האיזון בין הסגנונות. כך נוצר הסגנון המיוחד של הדירה הזו, שהיא קצת מודרנית וסקנדינבית וקצת כפרית עם טעם של פעם. תסתכלו למשל על עיצוב המטבח. כדי לענות על הקונספט 'בין ישן לחדש' שולבו בו מסגרות עבות, המתקבלות על ידי ניתוק בין היחידות. החלק העליון נראה כמו חלק מהמסגרת, אך הוא למעשה משמש כידית. בארונות הגבוהים שולבה פתיחה בלחיצה והמקרר האינטגרלי מאפשר יצירת המשכיות וחזית אחידה ואסתטית לכיוון החלל הציבורי.
עיצוב פנים: אופיר אסולין
צילום: מאיה אבגר