בית ישן בנחלה חקלאית במושב במרכז הארץ נהרס ובמקומו נבנה בית חדש עבור זוג בשנות השבעים לחייהם. מבחוץ שומרו עצי זית קיימים והחצר תוכננה בהתאם לשיפוע הקיים במגרש. מבפנים בולט השימוש בחומרים טבעיים ובגוונים חמים המספקים אווירה ביתית, המשתלבת בהרמוניה עם הירוק שבחוץ. האדריכל רותם גיא התבקש לשלב בין ארץ-ישראליות לבין תפיסת החיים הרוחנית של בעלי הבית, ויצר בית שמצליח להיות צנוע ומרשים בו זמנית. בית שמגלם בתוכו סיפור אישי וגם מציע כמה עקרונות שכדאי לכל מי שמשפץ או בונה לקחת מהם השראה.
עופרי פז | סטאנל הום
הפרדה בין הפרטי לציבורי
שטח הבית 130 מ"ר והדרך אליו עובדת דרך חורשת עצי זית וותיקים שהייתה בנחלה והוחלט לשמרה. הכניסה הובלטה באמצעות מבואה שחופתה כולה בשחור ובמרכזה דלת מרשימה. הכניסה מגלה חלל אלגנטי בגובה 6 מ' ומולה קיר נגרות המחלק את החלל באופן ברור ומובהק לשני אגפים - האגף הציבורי, שבו מטבח, פינת אוכל וסלון הממוקמים בקרבת הכניסה לבית, והאגף הפרטי שכולל שני חדרי שינה ושני חדרי רחצה, הנמצאים מאחורי החלל הציבורי. הנוכחות של יחידת הנגרות והשימוש בגוון עץ טבעי וחם יוצרים הפרדה אלגנטית בין שני האגפים ומגדירים את אזור המגורים והאירוח.
בחירת חומרים מנומקת
את התשובה לשאלה לגבי בחירת חומרי הגמר עבור הבית פתח האדריכל בכותרת "חיבור בין רעיון, מקום וחומריות". כל אחד ואחד מחומרי הגמר ששולבו פה מייצג את הקונספט העיצובי והתכנוני באיזשהו אופן ולכל בחירה כאן יש הצדקה קונספטואלית. הוא בחר למשל להשתמש בעץ ברוש "עץ ארץ-ישראלי בעל נוכחות אנכית" לדבריו, ושילב אותו עם עץ אלון לבן. באופן הזה נוצרים חמימות טבעית ומעודנת וכם מקצב ייחודי, המוסיף עניין ויוצר פרופורציות נעימות בחלל.
חומר בולט נוסף בבית הוא האבן, ורותם בחר להשתמש בגרניט פורצלן בגוון חול מדברי "השואב השראה מנופי הארץ ומחבר את הבית לסביבתו הגיאוגרפית". בנוסף שולבו אלמנטים מאבן גרניט טבעית, שגווניה החמים מחברים בין כל החומרים והצבעים שנבחרו בחללי הבית. הגוון הלבן משמש כרקע ניטרלי ומסמל עבור האדריכל טוהר וניקיון, והגוון השחור "מגדיר את הפרופורציות במרחב, יוצר מסגרת לנוף ומדגיש נקודות מבט משמעותיות" הוא מסביר.
עיצוב המייצג את בעלי הבית
בעלי הבית באים לידי ביטוי בבית הזה בכל הרמות, מהמופשט ועד לפרקטי ביותר. התפיסה התכנונית והרעיונית מתחשבת בעקרונות פנג שוואי ובאורח החיים הרוחני של בעלי הבית. רותם מוסיף כי רעיונות מופשטים קיבלו ביטוי אדריכלי ומוסיף כי בבסיס החזון עמדה "יצירת היררכיה בין העולם הפיזי למטאפיזי" באמצעות חלל, אור וגיאומטריה. ברמה הפרקטית, הטעם האישי של בעלי הבית וצרכיהם הספציפיים היו גורמים מרכזיים שהנחו את ההחלטות התכנוניות והעיצוביות. כך למשל התבקש האדריכל לתכנן מקום ייעודי לאחסון ספרי קודש וכלי יודאיקה וכן לוודא כי המעברים בבית רחבים ונגישים. שימו לב למשל לחדר השינה הזוגי, בו תוכננו שתי כניסות נפרדות לחדר הרחצה על מנת להבטיח גישה ומעבר נוח עבו בני הזוג.
תכנון נגרות רב תכליתית
קיר הנגרות בחלל הציבורי מספר בעצם את סיפור הבית כולו ומתפקד כאלמנט מפריד ומחבר בו זמנית. הוא נמתח מקצה הסלון ועד קצה המטבח ומבחינה ויזואלית מחבר ביניהם. בו זמנית, כפי שציינו בסעיף הראשון, הוא יוצר הפרדה מובהקת בין החלל הפרטי לציבורי בבית. בנוסף לתפקידו המשמעותי בהגדרת החלל, הקיר משלב פונקציות נוספות כמו אחסון ותצוגה של ספרי קודש והטמעה של מערכות כמו מיזוג האוויר. מצידו האחד שולבה דלת הכניסה לחדר השינה הזוגי, ומצידו השני ארונות המטבח הגבוהים ובמרכזם המקרר. פריטי נגרות נוספים ממלאים תפקיד כפול או רב תכליתי ברחבי הבית, כמו ארון הכניסה, המפריד את הכניסה מהמטבח ומשלב אחסון משני צידיו, וקיר הנגרות שבין חדר השינה הזוגי לחדר הרחצה.
חיבור בין המסורתי לעכשווי
אמנם הבית הזה חדש, אך הוא מתחשב בסביבה הקיימת. הוא משתלב עם הנחלה המשופעת והצמחייה הקיימת בצורה הרמונית, שואב השראה מסביבתו ומייצג באמצעות החומרים והמרקמים את הנוף הארץ-ישראלי. כמו כן, אורח החיים הרוחני של בעלי הבית, עליו דיברנו קצת גם בסעיפים הקודמים, בא לידי ביטוי בבית, אך בצורה מרומזת דרך אדריכלות מינימליסטית ועיצוב עכשווי. הקווים של הבית נקיים, התאורה ברובה טכנית, המערכות משולבות בנגרות ואלמנטים רבים נמתחים מהרצפה ועד התקרה ליצירת מראה הרמוני, אלגנטי והמשכי.
תכנון : אדריכל גיא רותם
צילום :גדעון לוין